Schönherz Alumni kiáltvány

50 évfolyam, lassan 3 generáció vallja magát Schönherz Kollégistának. Nagypapák és unokák beszélnek közös élményekről generációs problémák nélkül. Nap mint nap éljük meg egy üzleti beszélgetés hangulatváltozását azért, mert egy irodában megpillantunk egy koleszos korsót, pólót, vagy egyéb relikviát. És valamennyien tudjuk azt is, hogy a közösségben, a közösségért végzett munkát, amelyre projektjeinkben, munkacsoportjainkban leginkább szükség van, kevés helyen tanítja olyan színvonalon az élet, mint a Schönherzben.

Generációk járunk vissza a koleszba a régi ismerősökkel, barátokkal találkozni Csillagtúrára, Jazz Klubba, rendezvényekre és öregtalálkozókra. Valljuk be, nekünk, öreg kollégistáknak is fontos, nekünk is hitet ad, hogy élnek és újrateremnek hagyományaink. És szeretnék, ha ezek az élmények gyerekeink és unokáink számára is megélhetők legyenek. És látjuk azt is, hogy szükségük van ránk a fiataloknak is, hogy tovább vihessék a tüzet.

Éppen ezért elérkezettnek látjuk az időt arra, hogy szellemi és élményközösségünknek formális kereteket teremtsünk és hivatalosan is megalakítsuk a Schönherz Alumni-t. Ezzel több célt is támogatni kívánunk.

Egyrészt támogatni kívánjuk az öreg schönherzesek (függetlenül attól, hogy hivatalosan is lakói voltak-e bármikor a kollégiumnak) kapcsolatainak ápolását és fejlesztését. Fontosnak tartjuk ezt, hiszen időnként mindenki szeretne hallani a régi ismerősökről, vagy akár egy hírtelen ötlettől vezérelve megszervezni egy évfolyam, vagy szint találkozót. Fontos ez ezért is, hiszen sokan váltjuk nap mint nap aprópénzre a kollégiumban tanultakat és az itt kialakult kapcsolatainkat egyaránt.

Másrészt egyszerűbbé tudjuk így tenni a fiatal és végzett kollégisták közt lévő kapcsolattartást. Ez jó a fiataloknak, mert így van mihez/kihez kötni a régi hagyományokat, és jó nekünk öregeknek is, mert egyszerűbb megszervezni egy öregtalálkozót, vagy akár találni egy tehetséges fiatalt a cégeinkhez. Természetesen helyzetünk sajátosságából adódóan a kollégium önkormányzatát szervezett formában könnyebben tudjuk támogatni erkölcsiekben, anyagiakban és ha kell egyéb érdekérvényesítési kérdésekben is.

Harmadrészt, amennyiben az egyetem mindenkori vezetése erre nyitott, a Schönherz Alumni lehet az egyetem első, valódi tömegbázissal és önszerveződéssel rendelkező öregdiák szervezete. Tagjai közt tudva a villamosipari, elektronikai, híradástechnikai és informatikai ipar döntéshozóinak jelentős részét segítheti az egyetemi képzést olyanná formálni, hogy az valóban támogassa az üzleti élet igényeit, még jobb ipari kapcsolatokhoz segítheti hozzá az Egyetem vezetését, oktatóit, egyetemi polgárait. Az „öregdiákok” sikereinek példája segítheti a mindenkori továbbtanulás előtt állókat abban, hogy a műszaki pályát válasszák.

Mi, akik aláírjuk ezt a kiáltványt, támogatjuk a fenti célokat és a Schönherz Alumni munkáját!